Mutta missä kulkevat jakamisen rajat?

Maaret Kallio nosti tuoreessa blogissaan minullekin kovin ajankohtaisen kysymyksen: mikä määrä jakamista on sopivasti, mikä liikaa?

Tätä teemaa pohdin paljon, kun lokakuun alussa valmistauduin kutsumaan yhä uusia kollegoita astumaan esiin omana itsenään, inhimillisinä ammattilaisina. Sitä mietin myös aina, kun kiitän kokemusasiantuntijoita rohkeudestaan jakaa omaansa, koskettaa sillä toisia.

Omana itsenään esiin astuminen on nimittäin aina myös alttiiksi asettumista – juuri siksi niin voimallista, ja juuri siksi myös riski, kuten Maaret Kallio kirjoittaa.

Pidän suuressa arvossa rohkeutta käyttää omaa ääntään stigmaa poistamaan. Vielä tärkeämpänä pidän kuitenkin jokaisen oikeutta määrätä itsestään, omista intiimeistä asioistaan.

Siksi tahdoin esittää kutsun niin kunnioittavasti kuin osaan, niin kollegoille kuin kokemusasiantuntijoille – ja heille, jotka ovat molempia. Poistetaan yhdessä stigmaa, käytetään ääntämme häpeää karkottamaan. Mutta tehdään se juuri niin kuin tuntuu itselle mahdolliselta, turvalliselta.

Inhimillisenä ammattilaisena esiin astumisen ei tarvitse tarkoittaa omien mielenterveyspulmien tai yksityisen elämän avaamista. Omakohtainen, vaikuttava – kenties kiinnostavakin – voi olla myös jakamalla avoimesti sitä, mikä työssä liikuttaa, mistä arvoista käsin sitä tekee, mitä kohti siinä kurottelee.

Samoin kokemusasiantuntijana voi tehdä arvokasta työtä stigman purkamiseksi, vaikka jakaisi omasta kokemuksestaan vain kapean siivun, juuri sen, minkä tahtoo antaa ja minkä jakaminen voi antaa myös itselle. On oikeus avata jotakin ja jättää jotakin muuta yksityiseksi, omaksi.

Vaikuttava äänen käyttäminen voi myös tapahtua kaikkialla muualla kuin (some)julkisuudessa. Mielenterveyteen vaikuttavaa kulttuuria luo kaikki se, mitä arjessamme teemme, miten toisiamme kohti menemme. Avaamalla jotakin omaa yhdellekin ihmiselle voi muuttaa maailmaa, omaa ja toisen. Niin myös ottamalla lempeästi vastaan sen, mitä toinen jakaa.

Millainen vaikuttaminen sopii Sinulle?

Piditkö kirjoituksesta?

Share on facebook
Jaa Facebookissa
Share on twitter
Jaa Twitterissä
Share on linkedin
Jaa LinkedInissä
Share on email
Jaa sähköpostilla